За атака над нея заради алармира пред OFFNews членът на СЕМ

...
За атака над нея заради алармира пред OFFNews членът на СЕМ
Коментари Харесай

Розита Еленова, СЕМ: Подложена съм на тормоз заради позицията ми за Волгин и БНР |

За атака над нея поради сигнализира пред OFFNews членът на Съвет за електронни медии Розита Еленова.

По думите ѝ форма на напън, посредством компромати, е имало от години - всякога, когато в шестгодишния мандат е повдигала тематиката по какъв начин се ръководи радиото.

Всеки, който дръзва да разбута комфорта там, бива душевен измъчван, твърди Еленова. Нейният мандат публично изтече на 27 април, само че по закон тя остава член на медийния регулатор, до момента в който Народното събрание не гласоподава новите съветници. Процедурата към този момент е задействана и се чака пленарната зала да утвърди номинираните.

Според Еленова последният мотив за тормоз над нея било настояването ѝ от април т.г. Съвет за електронни медии да направи мониторинг за дезинформацията към войната в Украйна. Месец по-рано други двама членове на съвета, Соня Момчилова и София Владимирова, оферират мониторинг за отразяването на войната. Според Еленова обаче в него би трябвало да се подчертава по-специално върху дезинформацията, като особен интерес съставлява предаването на Петър Волгин " Политически НЕкоректно ". Съдържанието на предаването стана причина членът на Обществения съвет на БНР Александрина Пендачанска да подаде обществено оставка. Оперната прима уточни като мотив точно пропагандата, която предаването разпространява. Конкретният мотив бе информация, че българският транспортен съд " Царевна " в Мариупол е превзет от полка " Азов ".

След шумния скандал Съвет за електронни медии се среща с генералния шеф на БНР Милен Митев. " Настоях да прояви храброст и да наложи по-сериозна глоба ", споделя Еленова. Въпреки това такава не е наложена - водещият получи единствено дисциплинарно наказване.

Еленова споделя, че е разочарована, че Съвет за електронни медии не е направил мониторинг всъщност нито по време на пандемията - за дезинформацията към имунизацията, нито за дезинформацията към войната в Украйна. Смята, че точно в това е учредената роля на съвета. Затова не се поколебала да гласоподава " за " прекъсването на съветските канали " Спутник " и Russia Today - " с риск да ме разгласят за цензор ". Тогава, напомня тя, новият ръководител на Съвет за електронни медии Соня Момчилова гласоподава срещу.

" БНР има доста съществено лоби в Съвет за електронни медии и по този начин не се стига до сериозна глоба за Петър Волгин и радиото ", обобщава Еленова. Според нея е нездравословно, че радиото работи на процедура без конкуренция, а рейтингът му е  " съвсем нулев ".

" След като показах позицията си в обществен пост в профила си във фейсбук преди последното съвещание на съвета, последва удар - председателката Соня Момчилова не попита " А Вие какво ще кажете, че сте предходна 75 000 км със служебния автомобил? "

" Това е безусловно недоказуемо. Нали Сметната палата си прави работата? Как по този начин шест години съм нарушавала финансово разпоредбите ", пита съветничката.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР